Araç değer kaybını trafik sigortası karşılar mı? Bir trafik kazası sonrası taraflar bu soruyu merak etmektedir. Bu süreçte ilk bakılması gereken yer trafik sigortası genel şartları değer kaybı tespit esaslarıdır. Değer kaybı ve sonrasında ödeme temini hakkında bilgiler bu makalemizde tarafınıza sunulmaktadır. Trafik sigortası kazalarda karşı tarafı güvence altına alan, yapılması zorunlu bir sigortadır. Trafik sigortası olmayan motorlu taşıtlara cezai işlemler uygulanır. Trafik sigortası araç değer kaybı için de bazı şartlar altında ödeme yapmaktadır.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç değer kaybı olarak nitelendirilen durum öncelikle trafikte karşılaşan herhangi bir kaza sonucu araçta bazı hasarlar oluşur. Bunun sonucunda araçta parça değişimi, boya yapımı gibi tamirler yapılabilir. Yapılan tamir ne kadar iyi ve aslında uygun olursa olsun araçta değer kaybı oluşur. Bu da aracın satılması durumunda olduğundan daha düşük bir değerde satılabilmesi anlamına gelir. Araçta yaşanan kazalar TRAMER sistemine kayıt edileceğinden, aracın hasar durumu takip edilebilir. Bu sistem de aracı satın alacak alıcılar için denetleme imkanı sunar.
Araç değer kaybının yaşanması parça değişimi ve parçanın boyanması durumlarında olur. Ancak daha önce düzeltilip, boyanan parçalar tekrar düzeltilip boyandığında araç değer kaybı oluşmaz. Tabii burada yapılan işçilik de oldukça önemlidir. Kötü bir işçilik ile boyasız göçük düzeltme vs gibi işlemler yapıldıysa; tamir edilen parça belli olacağından aracınızda değer kaybı oluşabilir. Ama yasalarımız değer kaybı talebi için de belirli şartlar ve düzenlemeler sunmaktadır.
Araç Değer Kaybı Hesaplama
Araç değer kaybı hesaplamak için öncelikle şartları bilmemiz gerekmektedir. Değer kaybı talebi ve başvurusu oluşturmak için öncelikle bir dilekçe oluşturulması gerekmektedir. Ancak aşağıdaki şartlar ile dava açılabilmekte ve net sonuç alınabilinmektedir.
- Araçta meydana gelmiş olan hasarın geçmişi ve niteliği.
- Aracın kaç kilometrede olduğu.
- Aracın marka ve model bilgisi.
- Aracın üretim yılı.
- Aracın trafiğe çıkış yılı.
- Aracın pazar değeri gibi etkenler göz önüne alınarak işlem yapılır.
Hesaplama Örneği: 2015 model, x marka, dizel otomatik, 45.000 KM’de değişensiz ve boyasız bir araç daha önce hiç bir kazaya karışmadıysa ve aracın herhangi bir kusuru yoksa şuanki fiyatı ne kadardır? Öncelikle bu sorunun cevabını bulalım. Örnek olarak böyle bir araç 97.000 TL civarında olduğunu gözlemlemiş olalım. Aynı araç eğer bir trafik kazasına karışırsa ve kusur büyük olasılıkla karşı tarafta ise gerekli tamir işlemleri yapıldıktan sonra araçta; sol arka kapı değişimi, komple boya, sol ön kapı değişimi, air bag tamiratı vs. durumu olursa bu aracı satmaya kalktığında 90.000 TL civarına kadar satış fiyatı düşecektir. Hatta daha büyük kazalarda; şasede kaynak, direklerde düzeltme, tavanda boya, şanzıman değişimi vs vs gibi büyük sorunlar oluşmuş ve tamiratı yapımışsa aracın fiyatı daha da düşmektedir. Bu aradaki fark ise araç değer kaybını oluşturmaktadır. Kısaca, yaptığınız kaza öncesi aracınızı kaç paraya satabilirdiniz? Kaza sonrası aracınız tamir gördükten sonra aracınızı kaç paraya satabilirsiniz? Bu iki fiyat arasındaki fark sizi doğru hesaba götürecektir.
Hesaplama Örnek 2: Hesaplama yapılırken unutmamanız gereken bir diğer husus değer kaybı yaşatacak bir değişiklik olmasıdır. Örnek olarak aracınız komple boyalı diyelim. Yaşadığınız kazadan sonra hiç bir parça değişime gerek kalmadan, sadece boya ile aracınızı tamir ettirdiniz diyelim. Bu durumda herhangi bir değer kaybı talep edemezsiniz. Çünkü aynı kusur kaza öncesi de sizin aracınızda mevcuttu.
Hesaplama Örnek 3: Ufak hasarlar için de pek fazla değer kaybı oluşmamaktadır. Örnek olarak mevcut aracınızda sol ön kapı ve sol arka kapı değişmiş olsun ve ön tampon boyalı olsun diyelim. Aracınız bu durumdayken, arka tampondan bir kaza gerçekleştirdiğinizi düşünelim. Bu kaza sonrası, arka tamponun bir kısmına local boya yapılması gerekti diyelim. Bu durum araç değer kaybı açısından pek fazla bir değişkenlik yapmaz.
Araçta Değer Kaybı Nasıl Oluşur?
Araç değer kaybı kaza sonucu araçta tamir ve değişim gerektiren hasar oluşması sonucunda oluşur. Araçtaki hasar tamir edildikten sonra ikinci el piyasasında değer kaybı yaşar. Bu fiyat farkı araç değer kaybıdır. Araç değer kaybını oluşması için hasarlı bölgenin daha önce onarım görmemiş veya benzer şekilde onarım görmemiş olması gerekir. Yani başka bir kaza sonucu hasar gören bir parçanın başka bir kazada tekrar hasar görüp değişmesi, tamir edilmesi araçta değer kaybı oluşturmaz. Ancak daha önce değişmemiş, tamir edilmemiş bir parçanın hasar sonucu değişime uğraması araçta değer kaybı oluşturur.
Trafik Sigortası Değer Kaybını Karşılar mı?
Yaşanan bir kaza sonucunda trafik sigortası araç değer kaybı yaşanması durumunda, bu kaybı sigorta şirketi karşılar. Bu durumda kazaya karışanların sigortalı olduğu üzerinden hareketle gidilir. Zaten zorunlu trafik sigortası hukuki yaptırımları olan, yapılması zorunlu bir sigortadır. Araç değer kaybının, araç sahibi tarafından talep edilmesi için bazı şartlar vardır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir;
- Araç değer kaybına sebebiyet veren kazada, sigortalı araç sahibi en fazla %50 oranında hatalı olmalıdır veya hatasız olmalıdır.
- Değer kaydına sebebiyet veren kazanın üzerinde 2 yıldan çok geçmesi durumunda başvuru yapılamaz.
- Aracın kilometre değerinin 164.000 km üzerinde olmaması gerekir.
- Araç yaşının 10 yaş üzerinde olmaması gerekir.
- Sigortası olmayan araç kazaya karışırsa sahipleri araç değer kaybını kendileri karşılar.
Zorunlu trafik sigortasının poliçe limitleri kimi hasarlarda yetersiz kalabilir. Bu durumda kasko sahibi sigortalılar için kasko poliçeleri devreye girerek aradaki farkı kapatır.