Araç Değer Kaybı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Herhangi bir trafik kazası sonrasında hasar alan tüm araçlar, görünür şekilde önceki şeklini aratmayacak derece de tamir edilmiş olsa bile TRAMER kaydı altına alınarak hasarlı / kazalı araç olarak bilgileri işlenmektedir. Burada aracın, tamamen ya da kısmi boyanması, kapı, kaporta, çamurluk gibi aksamlarının değişmiş olması (orijinali ile dahi değişmiş olsa bile) iç aksamındaki parçaların sökülerek değiştirilmesi veya kaynaklanması gibi tüm durumlarda bu kayıt yapılmaktadır. Görünüş olarak araç orijinal dahi dursa aracın seceresine bu işlemler eklenir. Bu durumda da aracın değeri normal değerinin altına düşmektedir.

Herhangi bir kazadan dolayı yukarıda saydığımız gibi durumlarda tamir ve tadilat gören araçlar, yapılan servis işlemlerine göre araç değer kaybı yaşayacaklardır.  Aracın değerindeki düşüşü, araca hasar veren taraf karşılamak durumundadır. Tabii direkt olarak karşı taraf bunu karşılamaz. Bunun için ek bir zahmete girmeniz gerekmektedir. Gerekirse dava açılmalıdır. Benzer yargıtay kararlarını toplayıp dava dilekçesine ekleyerek dava açabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki, bu süreç 2 yıl sonra zaman aşımına girmektedir. Kaza olduktan iki yıl içerisinde davayı açmalısınız.

Araç Değer Kaybı Hakkı Nedir?

Yukarıda da bahsedildiği gibi, aracınız hasar gördükten sonra, orijinal yedek parçaları kullanarak yenileseniz bile araç kazalı olarak görünecektir. Yaşanan kazada kusurlu taraf siz olmamanıza rağmen, aracınızı karşı taraf yaptırmış olsa bile, hasarlı muamelesi görecek ve araç değeri düşecektir fakat bu durum katlanmanız gereken bir durum değildir.

Araç değer kaybı sorunu yaşayan herkesin, gerekli kanuni sorumluluklarını ve haklarını bilmesi önemlidir. Değer kaybı yaşayan araçtan en az maddi kayıpla kurtulmak bu hak ve sorumlulukları bilmek ve yerine getirmekle mümkün olacaktır.

Kazaya yol açan veya kazada tam anlamıyla hatası bulunan taraf hasarlı araç sahibinin kaza sonucu oluşan tüm maddi kayıplarını ödemek zorundadır. Ödemediği takdirde mahkeme yolu açık olmakla birlikte, kazada kimin kusurlu olduğuna dair polis ve ekspertiz raporu, mobese görüntüleri ve görgü tanıklarının ifadeleri gibi belgeler mağdur olan kazazedenin lehinde olabilmektedir.

Kazada kusuru olmayan taraf zararını temin amacı ile sigorta firmasına başvurma hakkına da sahiptir. Kaza sonrası hasar oranı yüksek olan taraf kaza sonrasındaki 2 yıllık zaman dilimi içerisinde, sigorta firmasına hasarın maddi temini için başvuru yapabilmektedir. Bazı sigorta firmaları kasko sigortası poliçelerinde kaza sonrası aracın değer kaybını yansıtmamaktadırlar. Böyle bir durumda poliçe imzalanmadan bu şartların konuşulmasında ve açıklığa kavuşturulmasında sonradan bir mağduriyet yaşanmaması için fayda olacaktır.

araç değer kaybı, araç değer kaybı hesaplama, değer kaybı hesaplama,

Araba Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Kaza sonrası gerekli başvurular yapıldıktan sonra, eksper tarafından gerekli araştırma ve analizler yapılmaktadır. Buna göre; Kazalı aracın ikinci el pazardaki maddi değeri belirlenir. Aracın yaşı, KM’si, Kaza sonrası aracın aldığı hasara bağlı olarak, değiştirilecek parçalar, aracın boyanması durumu, değişecek parçaların ne kadar hayati önem taşıdığı ve değerleri önemlidir. Hasarlı aracın daha önceki servis geçmişi ve geçirdiği tamir bakım ve değişim durumları gibi faktörler eksper tarafından oluşturulacak raporla hazırlanır ve kazaya sebebiyet veren tarafın gerekli maddi kaybı karşılaması talep edilir.

Herhangi bir kaza sonrasında araçta meydana gelen değer kaybının hesaplanması kısmında:

  • Aracın önceki kazaları servis ve işlem geçmişi ile niteliği.
  • Aracın KM’si (163.000’den fazla olmamalıdır)
  • Aracın model tarihi ve markası
  • Aracın üretildiği Yıl
  • Aracın trafiğe çıkış tarihi
  • Aracın mevcut zamanki satış değeri baz alınır.

Araç Değer Kaybı Zaman Aşımı Ne Kadar?

Herhangi bir kaza sonrası, mağdur olan taraf aracının değer kaybını almak istediğinde bir şekilde anlaşamayıp hukuki sürece başvurmaması durumunda 2 yıllık bir zaman aşımı süresini göz önünde bulundurmalıdır. Araç değer kaybı zaman aşımı süresi aracın kaza yaptığı gün itibarı ile başlar ve iki yıl içerisinde araç değer kaybı gerekli yollarla talep edilmek zorundadır. 2 yıl sonrası zaman aşımına uğraşmaktadır.

Karşı aracın trafik sigortası yoksa” adlı makalemize de göz atabilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir