Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu trafik sigortası; herhangi bir trafik kazası sonrası, karşı tarafa verilen maddi ve sağlık açısından olan zararları teminat altına almak için uygulanan sigorta türüdür. Zorunlu trafik ve kasko sigortaları şeklinde sınıflandırılmaktadır.

İki tür sigorta teminatı çerçevesinde de herhangi bir kaza, doğal afet veya 3. taraf kişi veya kişilerin vereceği zararlar ile, kaza anında yaşanacak can ve mal kayıplarında maddi teminat olarak işlem görülmektedir. Kasko sigortası normal trafik sigortasına göre daha kapsamlı veya daha dar teminatlar sunabilmekte ve istenirse özel maddelerle de desteklenebilmektedir. Kapsam bakımından kasko sigortası normal trafik sigortasına göre daha fazla tamamlayıcıdır. Kasko haricinde uygulanan zorunlu trafik sigortası ise minimum şartlarda teminat sunmasından dolayı ekonomiktir ama daha dar bir kapsamda güvence sunmaktadır.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası kanunlarla sabit olarak her tür motorlu taşıtın yaptırması mecburi olan sigorta türüdür. Bu kapsamında, herhangi bir kaza durumunda, karşı tarafa verilen zarar karşılanır. Kasko veya özel sigortalar gibi sigortalı aracın değil, sigortalı aracın zarar verdiği karşı tarafın zararını ödemektedir.

Bu sigorta kapsamına sadece karşı taraftaki araca verilen hasar değil, kişilerde meydana gelen sağlık sorunları veya yaralanmaların da tedavi masraflarını karşılamaktadır. Sigorta kapsamında 3. taraf şahıslardaki ağır yaralanmalar, sakatlıklar ve ölüm durumunda da sigorta gerekli tazminatları karşılayacaktır.

Diğer sigorta türlerinde de olduğu gibi, gerekli tazminatların ödenmesi için, kişilerin kazadaki payları, aracın trafiğe çıkabilir durumda olup olmadığı ya da herhangi bir engeli olup olmadığı gibi detaylar sigorta firmasının atayacağı eksper veya uzmanlar tarafından araştırılacaktır. Gerekli raporlar sonucunda tazminat veya servis ücretleri karşılanmaktadır.

para, para görseli, türk parası, türk lirası, 100 tl,

Zorunlu Trafik Sigortası Kendi Aracınızın Hasarını Öder mi?

Zorunlu trafik sigortası, sadece karşı tarafın hasar ve servis hizmetlerinde oluşacak hasarı karşılamak için vardır. Ayrıca karşı tarafta bulunan 3. şahısların uğrayacağı yaralanmalar ve sağlık sorunları da sigorta kapsamında maddi olarak karşılanacaktır. Dolayısıyla kendi sigortanız kendi aracınızın hasarını ödemez. Lakin, karşı tarafın trafik sigortası da sizin hasarınızı karşılar. Buradaki önemli ayrıntı kusur derecesidir.

Zorunlu Trafik Sigortasının Mecburi Olmasındaki neden Nedir?

Zorunlu trafik sigortası kapsamındaki yegâne amaç, 3. taraf kişilere verilecek zararların mağduriyete dönüşmeden karşılanmasıdır. Bundan dolayı sigorta kapsamı, 3. taraf şahısların kaza sırasında yaşayacakları sağlık sorunları, sakatlıklar, ölüm ve maddi kayıpların giderilmesi için devlet tarafından mecburi kılınmıştır. Trafik kazasına karıştığınız zaman ve hata tamamen karşı tarafta ise. Sizin aracınızın hasarı karşı tarafın sigortası tarafından karşılanmaktadır. Eğer mecburi olmasaydı ve böyle bir durum yaşansaydı; karşı tarafın sürücüsü ile aracınızı yaptırmanız için iletişim kurmak zorunda olacaktınız ve belki karşı tarafın bunu karşılayabilecek maddi bir gücü olmayacaktı. Ondan sonra polis ve mahkeme ile süreci devam ettirecektiniz ve ayrıca aracınızdaki hasarı da kendi cebinizden karşılayacaktınız. Bu sebeple oldukça önemli bir husustur.

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Ücretlerin belirlenmesinde bazı değişmez kriterler olsa da sigorta firmalarına göre de primler ve ücretler farklılık gösterebilmektedir. Zorunlu trafik sigortası ücretleri belirlenirken; mevzu bahis aracın model yılı, markası, modeli, araç sahibinin yaşı, hasarının olup olmaması (hasar olmayan araçlarda indirim yapılır), aracın hangi ilde kayıtlı olduğu gibi faktörler, zorunlu araç sigortası fiyatları bazında önemli ve değişmez etkenlerdendir.

Zorunlu Trafik Sigortası Olmayan Aracın Trafik Kazası Yapması Durumunda Ne Olur?

Bu trafik sigortasının neden mecburi olduğunu açıklayabilecek bir sorudur! Herhangi bir kaza durumunda kazaya sebebiyet veren aracın mecburi araç sigortası yoksa, karşı tarafa verilen maddi hasarın, servis, çekici gibi giderleri ile birlikte; kazadaki karşı taraftaki kişilerin yaşayacağı sağlık sorunları, yaralanma, sakat kalma ve ölüm gibi durumlarında da mecburi araba sigortası kapsamında belirlenen tazminat tutarını ödemek zorundadır. Bu bağlamda kazaya sebebiyet veren taraf için maddi anlamda oldukça zorlayıcı bir süreç olacaktır. Keza, unutulmamalıdır ki; sigortasız bir şekilde trafiğe çıkmak suçtur. Sigortasız araç ile çevirmeye girdiğinizde büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası Gecikme Faizi Ne Kadar?

Trafik sigortası her yıl yenilenir ve her yıl, o yıl belirlenecek tutar ödenir. Ödenmediği takdirde, yapılacak devlet destekli indirimlerde yararlanılamayacağı gibi gecikme zammı da ödenmesi gerekmektedir. Mecburi araç sigortasını ödemediğiniz her ay için sigorta sözleşmesine %5’lik bir oranla faiz uygulanmaktadır. Sigorta primlerini ödemediğiniz her ay için kazandığınız kademenize göre belirlenecek indirim tutarlarından da mahrum kalabilirsiniz. Genellikle en son sigorta yaptırdığınız firmada sizinle ilgilenen çalışanlar size sigorta yenileme zamanınızın geldiğini bildireceklerdir.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir