Trafik Sigortası Olmayan Araç Kazaya Karışırsa Ne Yapılmalıdır?

Herhangi bir kaza durumunda kazadan sorumlu aracın trafik sigortası yoksa yani trafik sigortası olmayan araç sahibinin izleyeceği iki yol bulunmaktadır.

Karşı tarafa verilen zararda karşı tarafın kaskosu varsa; kasko aracın maddi bedelini karşılayacaktır. Bu durumda kasko sigortası genel şartları devreye girecektir. Şayet trafik sigortası bulunmayan araç kazaya sebebiyet vermiş ise, karşı tarafın sigorta firması hasarı karşılar fakat kazada kusuru bulunan tarafın trafik sigortası bulunmadığından ötürü, sigorta firması rücu hakkını elinde bulundurur ve bu durumda sigorta firması karşıladığı tazminat miktarını trafik sigortası bulunmayan taraftan ister.

Bu şekilde kazada zarar gören taraf hasarsızlık indirimini de kaybetmemiş olacaktır. Bu olayla birlikte kaza sonucu zarar gören tarafın zararı temin edildiğinden, sigorta firması meblağ ettiği tutarı trafik sigortası olmayan taraftan alacağından dolayı zararı olmayacaktır.

Kısaca özetlemek gerekirse; Kazaya sebebiyet veren aracın trafik sigortası yoksa; karşı tarafın hasarını yine karşı tarafın trafik sigortası karşılar. Daha sonra yapılan masraf hesaplanarak; suçlu olan yani kazaya sebebiyet veren, trafik sigortası olmayan araç sahibine bu faturayı çıkartır ve ödemesini ister. Dolayısıyla kazada suçsuz olan ve trafik sigortası olan taraf açısından hiç bir sorun yoktur.  Ayrıca trafik sigortası olmaması sebebiyle ek olarak ceza alır.

Trafik Sigortası Olmayan Araçta Sürücü İseniz Tazminat Hakkı Doğar mı?

Aracın trafik sigortası olmaması herhangi bir haklılık durumunda tazminata mâni olmayacaktır. Trafik sigortasının olmaması ağır kusur olarak geçer ve kendi içinde bir cezai yaptırımı vardır. Tazminat konusundaki en büyük durum, olay anındaki haklılık durumudur. Şayet trafik sigortası yoksa ve kazaya sebebiyet verilmişse, herhangi bir şekilde tazminat alınamayacağı gibi karşı tarafında gerekli maddi kayıplarını karşılamakla yükümlü olunur.

Trafik Sigortası Olmayan Araçta Yolcu İseniz Tazminat Hakkı Doğar mı?

Trafik sigortası olmayan araçta yolcu iseniz tazminat hakkınız bulunmaktadır. Aracın sigortalı olup olmaması aracın sahibini yani sigorta yaptırmakla yükümlü kimseyi ilgilendirmektedir. Kusur, sigortasız aracın sürücüsünde olsa dahi, yolcu her hâlükârda haklı olacaktır. 

Trafik Sigortası Olmayan Aracın Sahibi Sürücü Değilse Bu Durumda Tazminat Hakkı Doğar mı?

Trafik sigortası olmayan araç sahibi yolcu konumunda ve bir başkası şoför ise ve kazaya sebebiyet vermiş ise araç sahibinin tazminat hakkı bulunur. Aracın sigortasız olması bir kusurdur ve bu araç sahibini ilgilendirir fakat kaza sonrasında alacağı darbe ve yaralanmalara bağlı olarak, sigortasız olması kusurunun maddi kısmı düşülerek tazminat ödenir.

trafik sigortası, trafik sigortası telefon, trafik kazası telefon,

Trafik Sigortası Bulunmayan Araç İçin Tazminat Nereden Talep Edilir?

Trafik sigortası bulunmayan aracın karıştığı bir kazada tazminat hakkı doğmaz. Bu durumda güvence hesabı ortaya çıkar. Devlet yıllık olarak vatandaşları belirli meblağlarda sigortalamakta ve herkese belirli oranlarda tazminat bütçesi biriktirmektedir bu duruma güvence hesabı adı verilmektedir. Güvence hesapları sigorta firmalarından kesilen ücretlerle de desteklenmektedir.

Şayet bir kazaya karıştıysanız ve kusur sizde değilse, karşı tarafın trafik sigortası olmasa bile, güvence hesabı tarafından tazminat hakkınız verilecektir.

Trafik Sigortası Olmayan Araç ile Yapılan Ölümlü Kazada Tazminat Hakkı Doğar mı?

Önceki sorulara verilen yanıtlarda da belirtildiği gibi, trafik sigortası olmayan araç ile yapılan kaza da ölüm gerçekleştiyse, haklılık ve kazaya sebebiyet verme durumları tazminat alınıp alınmaması durumu etkileyecektir. Sigortası olmayan araç haklı durumda ise tazminat ölen kişinin birinci derece yakınlarına varsa öncelikli olarak eş veya çocuklarına ödenir.

Trafik sigortası olmayan araç ile yapılan ölümlü kaza sonrası tazminat hakkının doğup doğmayacağını aşağıdaki maddelere verilecek cevaplarla ortaya çıkmaktadır.

  • Trafik sigortası olmayan araçla yapılan ölümlü kaza da ölen yolcu mu? yoksa şöför mü?
  • Ölen şahıs sürücü ise kazadaki sebebiyet oranı ya da haklılık oranı nedir?
  • Ölen şahıs yolcu ve aracın trafik sigortası yoksa burada da haklılık oranı gözetilir.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir