Trafik Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Zorunlu trafik sigortası yaptırırken nelere dikkat edilmelidir? Sigorta şirketleri tarafından vatandaşlara genel trafik sigortası teminatlarıyla ve diğer teminat seçenekleriyle birlikte özel olarak trafikte yer almaları için hizmet veriliyor. Trafik sigortasını hem çok uygun ödemelerle yaptırmak hem de pek çok teminatla koruma altında olmak mümkündür. Özel olarak size teklif edilecek olan teminatlar arasında yeni maddelere yer verebilir veya istemediğiniz maddeleri çıkartarak, ekstra ödeme yapmak zorunda kalmazsınız.

Sigortaya Ek Teminatlar Ekleme

Sigorta şirketlerinin sunacağı genel teminat yapısı temelde dört avantaja sahiptir. Yol yardımı almak, terör olaylarından kaynaklanan hasarlarda veya enflasyondan kaynaklanan yaşanan ödemeler için mağduriyetin giderilmesini sağlayan teminatları poliçeye eklemek mümkündür. Her bir teminatın birbirinden farklı alandaki koruma olanağından faydalanmanız mümkün olacağı gibi; ekleyeceğiniz teminatlara göre ödemeniz gerekecek olan sigorta tutarı da değişiklik gösterecektir. Kısaca ne kadar fazla poliçeye ek teminat eklerseniz sigortanızın tutarı da buna göre artacaktır. Bu sebeple trafik sigortası yaptırırken bu hususa dikkat edilmelidir.

Sigortanın Sabit Geçerlilik Süresi

Trafik sigortalarında dikkat edilmesi gereken en önemli durumların başında, sigortanın geçerliliğiyle ilgili süre gelmektedir. Trafik sigortasının yaptırılmasını sağlayan faaliyetler için sigorta acentesiyle iletişime geçtiğinizde pek çok farklı duruma yönelik incelemede bulunulacaktır. Bu incelemelerin ardından sigortanın sabit geçerlilik süresi olan 1 yıla uygun şekilde poliçe ücreti belirlenecektir. Sunulan teklifi kabul etmeniz veya ek teminatlar ekleyerek yeni ücret talebinde bulunmanız; teminatlar arasındaki bazı maddeleri çıkartmak istemeniz de poliçenin tutarını etkileyecektir.

Sigortanızdaki teminatları veya hizmetleri ne kadar değiştirdiğiniz fark etmeksizin, belirlenecek olan süre zarfı sabit olarak 1 yıldır. Örnek olarak 2020 yılının 21 Ocak tarihinde sigorta başlangıcı yapılmış olan bir araç için 2021 yılının 21 Ocak tarihi sona erme tarihidir. Son günden itibaren sigortanız olmayacağı için trafikte olduğunuz süre zarfında; hem hasar oluşma ihtimalleri nedeniyle risk altında olacaksınız, hem de cezayla karşılaşma riskine sahip olacaksınız.

hasarsızlık indirimi, trafik sigortası hasarsızlık indirimi, zorunlu trafik sigortasında hasarsızlık indirimi, araba indirimi, kaza yapmama indirimi, dolar indirim,

Trafik Sigortasında Hasarsızlık İndirimi

Hasarsızlık indirimi, uzun yıllar boyunca ardışık bir şekilde poliçe yaptıran ve bu dönem zarfında herhangi bir hasarla karşılaşmayan veya karşılaştığı hasarı kendisi karşılayan müşteriler için avantajlıdır. Kasko haricinde trafik sigortasında da indirim uygulanmaktadır. Trafik sigortası yaptırırken nelere dikkat edilmelidir diye sorulduğu zaman akla gelen en önemli hususlardan biri hasarsızlık indirimi alınıp alınmayacağıdır. Trafik sigortasında hasarsızlık indirimi basamak hesabı ile yapılır. Araç sahibi trafiğe ilk kez trafik sigortası yaptırdığında 4. basamaktan başlar. Karıştığı kazaya göre 1. basamak ile 7. basamak arasında farklı şekilde değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda indirim almanız veya mevcut indiriminizi kaybedebilirsiniz. 

Ayrıca trafik sigortasında değil kaskoda da bu durum vardır. Kaskoya sahip özel olarak aracınızın çizilmesi, anahtarını kaybetmeniz, trafik kazasında maddi hasar oluşması gibi durumlarda bu maddi hasarların kasko şirketi tarafından karşılanması mümkündür. Müşterinin isteğine bağlı olarak eğer hasarları şirketin değil de müşterinin karşılayacak olması veya 8’de 8 karşı tarafın suçlu olması halinde hasarsızlık indiriminiz zarar görmeyecektir. Ardışık olarak 2. Yıl, 3. Yıl, 4. Yıl, 5. Yıl ve daha fazla yıl için yıllara bağlı olarak %10 ila %60 arasında hasarsızlık indiriminden faydalanmanız mümkün olacaktır. Bu süreçte sigorta şirketi tarafından hasarla ilgili ödeme yapılmasını gerektiren herhangi bir durum, ardışık indirim avantajını sekteye uğratacağı için yeni dönemde ilk kademeden başlamanız gerekecektir.

Sigorta Yenileme Gecikmesinde Artan Ceza Tutarı

Trafik sigortasıyla ilgili gecikme faiz oranları, direkt olarak 30 günlük süre zarfına uygun şekilde ardışık olarak işleyebilecek bir yapıya sahiptir. Poliçenizin son geçerlilik tarihinin üzerinden geçen her 30 gün için, sigortanın yenilenmesini sağlayacak olan poliçe ödemesini yapmanız gereken tutar da değişiklik gösterecektir.

Her 30 günde bir, ödemeniz gerekecek olan trafik sigortası ücreti %5 oranında artacaktır.”

Poliçenin yenilenmesiyle ilgili işlemlerin yapılması için sigorta bitiş tarihinin ilk iş günü tercih edilirse herhangi bir ceza oranının yansıtılma durumu söz konusu değildir. Gecikmelerin kontrol edilmemesi ve yenileme durumuyla ilgili detaylı bilgi alınmıyor olması halinde, aracın sigortasının bittiği dönemin ardından cezayla karşılaşıldığında çok yüksek tutarlarda ödeme yapılması gerekecektir.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir