Trafik Kazasında Kusur Oranı

Trafik Kazasında Kusur Oranı Nedir?

Trafik kazalarında kusur oranlarının belirlenmesi, sigorta şirketi müşterisi tarafından yaşanan mağduriyette maddi kusurla ilgili elde edilecek olan teminat tutarını etkilemektedir. Kusur oranı %50 olarak belirlenen bir kaza için, sigorta şirketinin müşterisinin hasarın tutarına bağlı olarak ne kadar teminat geliri elde edebileceği doğrudan değişiklik göstermektedir. Bu süreçte özellikle trafik kazası için kusur oranlarının öğrenilmesi amacıyla; sigorta şirketlerinin çalışmasını daha stabil ve sabit kurallara uygun hale getirmek için “Tramer” kurulmuştur.

Tutanak Tespit İtiraz – Tazminat Hakkı

Kaza tespit tutanağı ve kazayla ilgili detaylı olarak hem araçların hem de olay yerinin fotoğraflarının çekilmesiyle birlikte kusur oranı tespiti kısa süre içerisinde yapılabilmektedir. Yetkili merci olma durumu nedeniyle tüm sigorta şirketleri doğrudan kazanın kusur oranlarını tespit etmek amacıyla tramer ile iletişime geçmek zorundadır. Kaza tutanağının ve olaya dair anlık bilgilerin tramere iletilmesinin ardından bu kurumun vereceği kusur oranı kararı son ve değiştirilemez bir karar değildir. Araç sahibinin veya sigorta şirketinin itiraz etme hakkı da bulunmaktadır. Kazaya karışan iki tarafında tutanaklara itiraz etme hakkı da bulunmaktadır. Mahkeme aracılığıyla açılan davada; davayı açan tarafın haklı olduğu tespit edilirse tazminat hakkı da ortaya çıkmaktadır. Ayrıca; unutulmaması gereken bir diğer husus da şayet %100 oranında hatalı siz iseniz, ve mevcut kaskonuz varsa; bir seneki kasko yenileme işlemi sırasında kasko hasarsızlık indirimi prosedüründen yararlanamazsınız. Buradaki kusur oranı firmalara göre değişmektedir.

trafik kazası, trafik kazası yapan iki kişi, trafik kazasında iki kişi,

Trafik Kazasında Kusur Oranı Nasıl Belirlenir?

Kusur oranının belirlenmesine dair işlemler için ilk olarak olay yerinden fotoğraflar ve olaya dair bilgiler doğrudan sigorta şirketine iletilmektedir. Sigorta şirketinin olayı incelemesi ve kazaya dair bir rapor hazırlamasının ardından, müşterinin yüzde kaç oranında kusurlu olduğunun tepsin edilmesi sağlanacaktır. Sigorta şirketi tarafından eğer belirli bir oranda kusurlu bulunursanız, bu durumda şirket size toplam hasarın geri kalan oranı kadar ödeme yapmak isteyecektir.

Sigorta şirketinin belirlediği orandan sonra, bu incelemeyle birlikte tüm diğer rapor verileri aynı haliyle tramer’e iletilecektir. Tramer ekipleri de olaya dair incelemede bulunacak ve hangi araç sahibinin ne kadar oranda kusurlu olduğunu belirleyecektir. Sigorta şirketi ve Tramer birimlerinin aynı oranda kusur belirleme zorunluluğu bulunmuyor. Yine de itiraz hakkı bulunsa dahi en son kararı sigorta şirketi değil, Tramer ve “Tutanak Değerlendirme Komisyonu” vermektedir.

Kusur Oranı ve Sigorta Şirketi Teminatı

Kazanın ardından 3 iş günü içinde değerlendirmenin sonucu sigorta acentesi tarafından çıkarılacaktır. Kusur oranıyla ilgili öneri niteliğinde olan sigorta şirketinin incelemesi de Tramer’e iletiliyor. Taraflardan birinin kusur oranıyla ilgili itirazı bulunacaksa, 5 iş günü içerisinde bu itiraz için sigorta şirketine talebini iletmesi gereklidir.

Eğer taraflardan herhangi biri 5 iş günü olan süre zarfında itirazda bulunmazsa bu durumda, belirlenen kusur oranı da kabul edilmiş olarak kayıtlara geçecektir. %0 oranı müşterinin kusursuz olduğu, %100 oranı ise tamamen kusurlu olduğu şeklinde tanımlanırken, bu iki oran aralığına bir rakamda da sadece hasarın belirli kısmının karşılanması mümkün olmaktadır. Kaza sonrasında aracınızda ufak tefek yapılması gereken işler varsa ve kaskonuz buluyorsa; mini onarım teminatından yararlanıp, ücretsiz bir şekilde bundan faydalanabilirsiniz.

Kusur Oranı Hangi Durumlar İçin Belirlenir?

Kusur oranının belirlenmesiyle ilgili işlemler sadece araçların çarpıştığı ve karşı tarafın veya sizin mağdur olduğunuz durumlar için geçerli olan bir yapıya sahip değildir. Ölümlü veya yaralanmalı kazalarda da sigorta şirketleri tarafından özel olarak tutanak tutulması gerekecektir. Buna bağlı olarak vefat eden kişinin yakınlarına ve yaralanan kişiye tedavi masrafları için ödeme yapılmasıyla ilgili işlemler de aynı şekilde gerçekleştirilecektir.

Tutanakta müşterinin kusurunun ne kadar olduğunun tespit edilmesi gerekir. Delillerin toplanması, olay yeri görüntülerinin elde edilmesi halinde doğrudan sigorta şirketi ve Tramer arasında bir kusur belirleme süreci başlayacaktır. Ortaya çıkacak olan kusur oranı doğrudan müşteriyi mağdur etmeyi hedefleyen ve sigorta acentesinin haklarını korumayı amaçlayan bir sisteme sahip değildir. Sigorta şirketinin müşteriye hasarla ilgili ödeme yapmasını gerektiren ve kusur oranının tespit edilmesi şart olan tüm kazalar ve hasar oluşumları için kusur oranı belirlenmesi şarttır.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir