Pert Kaydı Nedir?

PERT KAYDI: Aracın geçireceği herhangi bir trafik kazası sonucunda söz konusu aracın trafiğe çıkamayacak yani çalışmayacak derecede ağır hasara uğramasına denir. Genel tabirle perte çıkma olarak da nitelendirilebilir.

Aracın pert olması, kasko sigortası firmasının eksper ve servis raporlarıyla onanması sonucu belirlenir ve kasko da %70 oranında hasar almış anlamına da gelir. Pert aracın maddi değeri, aracın sigorta firması yani kasko firması tarafından, o günkü ticari piyasa değerine göre gerekli işlemler yapıldıktan sonra karşılanır. Aracın ağır hasarlı olması durumunda, plaka ve şasi numarasına bu durum işlenir.

Ücretsiz Pert Kaydı Sorgulama

Ücretsiz ağır hasar kaydı sorgulama genellikle araç piyasasında bulunan ya da ikinci el araç almaya çalışanlar arasında merak edilen bir konu. Pert kaydı sorgulama ve hasar kaydı raporu GSM mesajı ile mümkündür fakat gönderilecek her mesaj için ücret ödenmesi gerekmektedir. Bundan dolayı ücretsiz tramer kaydı sorgulama veya ücretsiz hasar kaydı sorgulama ve raporu alma durumu yoktur.

Pert kaydı sorgulama 5664

Plaka ile pert kaydı sorgulama için; Boşluk bırakmadan hasar kaydını öğrenmek istediğiniz aracın plakasını yazıp 5664’e kısa mesaj atarak sorgulama yapabilirsiniz. Ayrıca direkt araç şasi nosundan bu işlemi yapmanız daha önemlidir. Çünkü plaka değişikliklerinden dolayı bazı durumlarda araçlarda hasar kaydı gözükmez. Bu sebeple satın alacağınız aracın plakası haricinde karşı taraftan şasi nosunu da rica etmelisiniz.

Şasi No ile pert kaydı sorgulama için; HASAR yazıp bir boşluk bırakarak şasi nosunu boşluksuz olarak yazın ve 5664’e kısa mesaj gönderin. Aracın tüm hasar kayıtları tarafınıza kısa mesaj olarak gelecektir.

E-Devlet Üzerinden Pert Kaydı Sorgulama

Pert kaydı sorgulama için E-Devlet kapısı tüm araç sahiplerine ya da ikinci el araç almak isteyenlere önceden destek vermekteydi. Lakin artık ne yazık ki bu mümkün değildir. Eskiden E-Devlet giriş bilgilerinizi temin ettikten sonra, turkiye.gov.tr internet sitesinden giriş yaptıktan sonra, e-hizmetler bölümünden “Emniyet Genel Müdürlüğü Online Araç Sorgulama” bölümüne giriş yapıp araca ait plaka no ile aracın geçmiş döneme ait hasarı olup olmadığını görebilirdik. Lakin şuanda bu işlem yapılamamaktadır.

hasar kaydı, trafik kazası, hasarlı araç, ağır hasar,

Hasar Kaydı Sildirme

Keyfi bir şekilde pert kaydı sildirme işlemi yapılmamaktadır. Lakin bazı durumlarda yanlışlıkla sistemde hasar kayıtlı olarak girilebilmektedir. Bu durumda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine müracaat etmeniz gerekmektedir. Akabinde pert kaydını sildirebilirsiniz.

Ağır Hasar Kaydı Olan Araca Kasko Yapılır mı?

Genellikle çoğu kasko firması ağır hasarlı bir araca kasko yapmaz. Ama bazı firmalar müşterilerine pert kaskosu adı altında özel bir ürün sunmaktadır. Tabii poliçenin içeriği de buna göre daha farklı olarak şekillenmektedir. Lakin normal kasko sigortası genel şartlarından çok daha farklı prosedürler olabilir. Bu sebeple ağır hasarlı araç için kasko yaptıracağınız zaman poliçeyi muhakkak dikkatlice okumalısınız.

Pert Kaydı Olan Araç Alınır mı?

Ürün modeline değişkenlik gösterse de genellikle normal kazasız araçlara nazaran ağır hasarlı araçlar normal piyasa fiyatının 5bin tl – 6 bin tl aşağısında satılmaktadır. Tabii aracın segmentine göre bu oran artabilir veya azalabilir. Mesela; Normal piyasası 150 bin TL olan bir modelin, pert halinin fiyatı 140 bin TL’ye kadar düşebilir.

Alınıp alınmayacağı için kesin bir kanaat yoktur. Tamamen müşterinin tercihleri ile alakalı bir durumdur. Tabii bilindik bir araç ise, yani eşinizde dostunuzda olan bir araçsa; karıştığı kazayı, mevcut hasarı ve nerede tamir edildiğini vs biliyorsanız bu aracı kullanmak için alabilirsiniz. Araç tamirinde orjinal parça mı, eşdeğer parça mı yoksa yan sanayi parça mı kullanıldığı da önemlidir. Lakin aldıktan sonra aracı satarken sıkıntı yaşayabilirsiniz. Çünkü genellikle satış yapanlar; “sigortadan para alınsın diye hasar kaydını fazla yazmışlar” diye beyanda bulunabilir. Peki bu durum ne kadar doğru? Şuan satışta bulunan pert araçların içerisindeki %75’lik bölümde böyle yazı yazmaktadır. Sizin satacağınız araçta bu durum gerçek olsa bile potansiyel müşteriler bunu yalan olarak algılayabilir ve sizin aracınızı satınalmak için tercih etmeyebilirler.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir