Park Halindeki Araca Çarpma Ne Yapılmalıdır?

Park halindeki araca çarpma veya vurup kaçma durumlarında hangi yolları izleyebilirsiniz? Park hâlindeki aracın açık kapısına çarpmak ceza yazılır mı? Park halindeki araca vurup kaçtılarsa hasar bedeli nasıl tazmin edilir? Tüm soruların cevapları aşağıdaki makalemizde!

Unutulmamalıdır ki park ya da seyir halindeki herhangi bir hasarlı kaza da öncelikle yasal işlemlerin yapılması gerekir. Yasal olmayan sözlü teminatların hiçbir şekilde yasal teminatı yoktur. Aracınız park halindeyken herhangi bir şekilde bir başkası tarafından hasar gördüyse bunu mutlaka; yazılı, görsel ve yasal mevkiler aracılığı ile belgelendirmelisiniz. Bu şekilde bir yol gözetilmediği takdirde kasko firması herhangi bir şekilde hasar bedeli temini sağlamayacaktır.

Kasko güvencesi altındaki araca herhangi bir şekilde şahıs ya da şahıslar tarafından hasar verilmişse ve hasar veren şahıs ya da şahısların alkol ya da herhangi bir uyuşturucu madde aldığını düşünüyorsanız derhal emniyet birimlerine durumu bildirmelisiniz.

Kasko güvencesi teminatında bulunan ve park halindeki aracınıza başka bir araç tarafından hasar verildiyse, öncelikle olay yerinin resimlerini kazanın gerçekleştiği kısmın fotoğraflarını çekmelisiniz. Ardından kaza tespit tutanağını kazaya neden olan aracın sürücüsü ile birlikte doldurmalısınız.

Kaza tespit tutanağını doldururken karşı tarafın poliçe ve kimlik bilgilerini dikkatli bir şekilde eklemeli ve mümkünse karşı tarafın kimlik fotokopisini de tutanağa eklemelisiniz.

Hasar Bedeli Nasıl Tazmin Edilir?

Herhangi bir hasarlı kaza durumunda yapmanız gerektiği gibi, park halindeki araç kazasında da gerekli tedbir ve önlemleri aldıktan sonra sigorta firmanıza durumu bildirmelisiniz. Bunun için maksimum yasal süre 5 iş günüdür. Kaza tespit tutanağı ve diğer gerekli evrakları da tamamlayıp sigorta firmasına ulaştırdıktan sonra, gerekli değerlendirmeler yapılır ve aracınıza hasar veren tarafın sigorta firmasından hasar bedeli tazmin edilir. Kasko hasarsızlık indirimi bozulur mu sorusuna değinecek olursak, kazanın büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir. Ayrıca bir diğer nüans ise kasko poliçenizde yazan teminatlardır.

park halinde kaza yapma, park halindeki araç kaza, araba kazası,

Park Halinde Bulunan Araca Çarpma Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Park halinde bulunan bir araca çarptıysanız öncelikle aracın sahibine ulaşmanız ve durumu bildirmeniz gerekir. Daha sonra ise, sigorta prosedürlerinde ve herhangi bir kaza halinde geçerli olan kuralların tümü park halindeki araca çarpma durumunda da geçerli olacaktır.

Bundan dolayı, aracın sahibi olay yerine gelene kadar ve gerekli prosedürler yerine getirilene kadar çarpan aracın kesinlikle hareket ettirilmemesi önemlidir. Gerekli prosedürler ise kaza tespit tutanağı, varsa görgü şahitlerinin ifadeleri, olay yerinin ve kaza yapılan bölgenin yakın fotoğraflarıdır.

Park Halindeki Araca Çarpıp Kaçtılar Ne Yapılmalı?

Çarpıp kaçma durumu biraz daha karmaşık ve hasara uğrayan araç sahibi tarafından zor olabilir. Şayet aracınıza çarpıp kaçtılarsa öncelikle emniyet birimlerine durumu bildirmelisiniz. Daha sonra çevre sakinlerinden bilgi almalısınız, çevre sakinlerinden olayı gören yoksa işyerlerinin güvenlik kameraları ya da mobese kameraları ile çarpıp kaçan aracı teşhis edebilirsiniz.

Bunları yapmadan önce ilgili emniyet birimine haber vermeli ve tutanak tutulmasını sağlamalısınız. Araçta oluşan hasarın görüntülerini aldıktan ve trafik ekiplerinin tuttuğu tutanağı da aldıktan sonra sigorta firmanıza kazayı kanıtlamış olursunuz. Aracınızda kasko sigortası bulunuyorsa, zararınız kasko tarafından karşılanacaktır. Ayrıca ufak çaplı kazalar, mini onarım teminatı kapsamında da karşılanmaktadır. Kasko sigortanız yoksa ve aracınıza hasar veren şahıs ya da şahıslar da bulunmamışsa, zararınızı sigorta güvence fonundan talep etmelisiniz.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir