Kasko İkame Araç Nedir? Şartları Nelerdir?

Aşağıdaki makalemizde; İkame araç nedir, şartları nelerdir, nasıl temin edilir, bedeli nedir, teminat ayrıntıları nelerdir, hangi durumlarda yararlanılmaktadır, bedeli ne kadardır, yetki yazısı ve talep dilekçesi konularında bilgiler içermektedir.

Kasko İkame Araç Nedir?

Trafik sigortası çeşitlerine bakıldığında Kasko, Türkiye’de arabalar için en çok kullanılan sigorta teminatıdır. Kasko yaptırmış araç sahipleri, kendi araçlarını, trafik kazası, doğal afet, yangın (kasko dahilinde olan durumlar) gibi durumlarda ikame araç hizmetinden yararlanabilmektedirler.

Kasko firmaları ikame araç hizmeti ile; Kasko yaptıran araç sahiplerinin, araçlarını kullanamadıkları süre içerisindeki mağduriyeti en aza indirmeye ve araba sahiplerini yapılan kasko dahilinde memnun etmeyi hedeflemektedirler.

Aracınız herhangi bir hasardan dolayı tamir sürecine girdiyse ve 24 saatin üzerinde servis süresi varsa ikame araba hizmetinden yararlanabilirsiniz. İkame araç servisinden yararlanabilmek için kasko poliçenizdeki şartların uygun olması ve asistan hizmetinin kasko poliçesinde olması gerekmektedir. Kasko yaptırırken bu hizmet için ayrılmış maddelere iyice bakmalı ve ona göre onay vermelisiniz. Bazı basitleştirilmiş kasko sözleşmelerinde bu hizmet olmayabilir. 

İkame Araç Şartları Nelerdir?

Araç sahiplerinin yedek araç hizmetinden yararlanması için, aracın kaza sırasında alınacak rapor ve belgelerle eksper tarafından kontrol edilmesi ve onay verilmesi gerekmektedir. Yedek ek araç hizmetinden faydalıp, faydalanamayacağınız eksperin oluşturduğu rapora bağlıdır. Eksper araç için karar vermeden önce şu durumları kontrol etmektedir.

  • Kasko poliçesi kapsamı ve içeriği
  • Araç expertizi
  • Kaza raporu detayı

Eksper bu bilgi ve belgeleri inceledikten sonra, kazalı aracın trafiğe tekrar çıkmasında sorun olmayacağı kanısına vardıysa, yedek araç temin edilme sürecine gidilir. İkame arabanın, hasarlı araba sahibine verilebilmesi, hasarlı aracın servis süresi ile doğru orantılıdır. Hasarlı araç; 24 saatin altındaki servis süresi içerisinde teslim edilecekse kasko tarafından yedek araç verilmeyecektir. Hasarlı araç sahibi bu süreyi beklemek zorundadır. 24 Saatin üzerinde bir servis süresi ikame motorlu taşıtın teslimi için yeterlidir. Tabii temin için diğer şartlara da uyduğu sürece.

İkame motorlu taşıt hizmetinden yararlanabilmek için kasko sırasında normal şartların dışında ek bir prim ödemesi yapmanız gerekecektir. Bunun dışında şu şartların da oluşması gerekmektedir:

  • Kaskoda belirtilen şartlar dahilinde araçta yaşanacak herhangi bir hasarın oluşması.
  • Hasar alan aracın trafiğe çıkamayacak kadar kötü durumda olması.
  • Hasarın tamir süresinin 24 saatten fazla olması.

ikame araç, ikame araba, trafik kazası yapmış adam,

İkame Araç Hizmetinden Hangi Durumlarda Yararlanamayız?

Yapılan kasko sigortasının kapsamına dahil olmayan kaza veya hasar durumları ikame araç hizmeti dışındadır. Burada önemli olan husus kasko sözleşmenizdeki maddelerdir. Her kasko firmasına göre bu maddeler değişiklik gösterebilir.

Hasarlı aracın, yaptığı kazada aldığı hasardan farklı olarak yapılacak tamirat ve onarımlar için harcanan servis süresi yedek ek araç hizmeti için geçerli olmayacaktır. Yaşadığınız kazanın öncesinde aracınızın başka yerinde daha önceden oluşmuş bir hasar varsa. Bunu aynı zaman zarfı içerisinde yaptırabilirsiniz. Lakin bu işçiliğin süresi, yeni yaptığınızdan kazadan doğan süre içerisine işlenmez. Örnek olarak; yaptığınız kazada kaput yamuldu. Bunun değişmesi gerekmektedir. Servis tarafından size verilen süre örnek olarak 20 saattir. Bu süre 24 saatin altında olduğu için ikame araç hizmetinden yararlanamazsın. Lakin bir de 4 ay öncesinden ufak başka bir çarpmada bagaj kapısında arıza meydana geldi. Bunun tamir / onarım süresi için de servis size 6 saat verdi. Toplamda 26 saat yapıyor. Lakin bagaj kapısındaki sorun normal kaza anında oluşmadığı için o 6 saatlik süre 20 saatlik sürenin üzerine eklenmez.

Hasarlı araç, yapılan kaza sonucunda aldığı darbeler dışında farklı bir sebepten ötürü trafiğe çıkamayacak durumda ise yedek motorlu taşıt hizmetinden faydalanamayacaktır.

İkame Araç Nasıl Temin Edilir?

Kasko firmaları yapılan kasko sözleşmesine göre ikame araç hizmetini yılda en fazla 2 defa vermektedirler. 2 defadan fazla yedek araç gerektiren durumlarda hizmet verilmemektedir. Kasko sigortası yapılırken imzalanacak poliçe teminatında yedek araba kapsamının detayları yazmaktadır. Size özel kasko poliçesi hazırlamasını isteyerek bu araç adeti arttırılabilir. Tabii her firma bunu kabul de etmeyebilir. Kötüye kullanım olarak değerlendirip bu tarz sözleşme hazırlamayabilirler.

Hasar alan araç; yedek verilen araç kapsamında değerlendirildiyse, yedek araç hasar gören aracın modeline göre verilmektedir. Araç, poliçeden belirtilen adresin bulunduğu il dışında hasar gördüyse ve yedek araç kapsamına giriyorsa, genellikle o ilde orjinal aracın yerine geçen araç temin edilir ve süre bittiğinde yine o ilde teslimatın gerçekleştirilmesi gerekir.

Gerekli prosedür kasko sigortası kapsamında olduğu için ve kapsam sigorta firmalarında farklılıklar gösterebilir. Bundan dolayı İl dışı hasar durumlarında net bilgi alabilmek için sigorta acentesi ile görüşmek her zaman daha doğru sonuç getirecektir.

İkame araç hizmeti kapsamı ile ilgili maddeler ve gereklilik durumları kasko poliçesi detaylarında bulunmaktadır. Tüm sözleşmelerde olduğu gibi, sigorta poliçelerinde de öncelikle poliçenin okuması gerekmektedir. İmzaladıktan sonra poliçede geçerli olan tüm maddeler onaylanmış olarak kabul edilir. Normal aracın yerine verilen aracın kullanıp kullanılmayacağı öncelikle sigorta acentesi ile görüşülmeli ve ardından poliçe maddeleri okunarak teyit edilmelidir.

ikame araç teminatı, ikame araç dilekçesi, ikame araç yetki yazısı, ikame araç talep dilekçesi,

İkame Araç Teminat Ayrıntıları Nelerdir?

İkame araç için öncelikli olarak, hasarlı aracın aldığı hasarın boyutunun tespiti için eksper onayı alınmaktadır.
Aracın hasarının giderilmesi için servis süresinin 24 saatin üzerinde olup olmadığı belirlenmektedir. Eksper ve servis normal arabanın dışında kasko firması tarafından verilen motorlu taşıtın hasar onarımı konusunda anlaşmaya varacaklardır.

Kasko sahibi ikame araç hizmetinden yıl içerisinde sadece 2 defa yararlanmaktadır.

İkame olarak verilen yedek araba kasko şirketi nezdinde temin edilmediyse ya da edilemiyorsa, kasko sahibi kendi imkanları doğrultusunda araç temin eder ve alacağı fatura ile kasko firmasından masrafı karşılayabilir. Bunun için öncelikle kasko firmanız ile mutabakata varmanız gerekmektedir.

Kasko sahibi, kasko da belirtilen adres dışındaki bir il sınırları içerisinde kaza yaptıysa ya da kasko dahilinde aracı hasar gördüyse, o ilde ikame araç temini gerçekleştirilir ve aracı servisten çıktığında yine o ilde yedek araba teslim etmektedir.

Kasko sahibi, ona verilen zaman zarfında yedek olarak verilen araba teslimini gerçekleştirmediyse, aracın bedeli kasko sahibinden temin edilebilmektedir. İkame aracın kasko sahibinde bulunduğu zaman zarfında, ücretli yollar, köprüler ve gişelerden geçişlerde alınan ücretler, kasko firması tarafından kasko sahibinden temin edilmektedir.

Aşağıdaki makalemiz de ilginizi çekebilir;

KASKO SİGORTASI GENEL ŞARTLARI

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir