Çalınan Araç İçin Kasko Ödemesi
Araç çalınması kasko kapsamına giren bir durumdur ve araç sahiplerinin mağdur olmaması için yapılması gereken sigorta şeklidir. Sigorta firmaları araç hırsızlığını iki şekilde değerlendirmektedirler; Araç sahibinin ihmali sonucu çalınan araç ve ihmal olmadan çalınan araç. Kaskolu araç çalındığı takdirde sigorta firmaları öncelikle, aracın ne şekilde çalındığı ile ilgilenirler ve eksper dahilinde araştırma yaparlar. Araştırma tamamlandıktan herhangi bir ihmalkârlık yoksa çalınan araç için kasko ödemesi yapılır. Lakin ihmalkâr bir durum varsa bu süreç biraz uzayabilir ve sonuç olumsuz da olabilir. Buradaki önemli husus sizin kasko sigortası poliçenizde ne yazdığıdır. Özellikle evinize giren hırsız arabanızın anahtarını alıp kaçtıktan sonra aracınızı çaldıysa bu durum biraz kritiktir.
Kaskolu Araç Çalınması Durumunda Yapılması Gerekenler
- İlk yapılması gereken, yakında bulunan emniyet birimine giderek durumu bildirmek ve tutanak tutturmaktır.
- Kaskolu aracın çalındığını kasko yapılan firmaya en kısa sürede bildirmek önemlidir.
- Kaskolu araç çalınması durumunda, kanuni olarak 30 günlük bir bekleme zamanı vardır. Bu süre zarfında çalınan araç bulunmaz ise, durum sigorta firmasına bildirilmelidir. (zaten aracınız çalındığı gibi sigorta firmasına bildirmeniz gerekiyor 30 günlük süreçten sonra tekrar kasko firmanızı arayıp durumu netleştirmeniz gerekmektedir.)
- Sigorta firmasına ulaşarak; çalınan aracın akıbeti konusunda gerekli emniyet birimlerine bir yazı yazması talep edilmelidir.
- Sigorta firmasının, emniyet birimlerine (oto hırsızlık şubesi gibi) yazdığı yazının cevabını elden alarak yine sigorta firmasına iletmeniz gerekecektir.
- Elden alınan yazılar sigorta firmasına vermeden önce kopyaları alınarak, Trafik Tescil Bölge Müdürlüğüne başvurulmalıdır. Trafik Tescil Bölge Müdürlüğünde aracın çalındığına dair belgeleri almanız gerekmektedir. Çalınan araç için “Çalınmıştır” İbareli ruhsat araç sahibine verilmektedir.
- Bu aşamadan sonra, araca ait varsa vergi borç ve trafik cezaları ödenmelidir.
- Yukarıdaki işlemler yapıldıktan sonra, tüm evraklar sigorta firmasına elden teslim edilmektedir. (elinize geçen tüm belgelerin bir kopyasını siz de kendi elinizde bulundurmanızda fayda vardır. Herhangi bir evrak kaybolması veya yırtılması vs. gibi durumlarda işinizi kolaylaştıracak bir nüanstır.)
Sigorta firmasına teslim ettiğiniz evraklarla birlikte oluşturulan dosyanız firma tarafından incelenecektir. İncelenme aşaması sonrası yapılacak onay ve kontrollerin ardından kasko poliçesinde mevcut maddelere göre, çalınan aracın kasko değeri, araç sahibine verilmektedir. (Araç değeri her yıl güncellenmektedir. Ayrıca aracınızın paketi de değer kısmında önemli bir rol oynamaktadır. Bu konuya dikkat etmenizde fayda vardır.)
Yapılan tüm bu prosedür çalınan araç sahibi ve kasko firmasının karşılıklı olarak anlaşabildikleri durumlarda ve araç sahibinin bir ihmali veya kusuru bulunmayan durumlarda sonuç genellikle olumlu olur ve çalınan araç için kasko ödemesi yapılır. Fakat kaskolu aracın çalınması ile ilgili araç sahibinin ihmali olduğu anlaşılırsa, süreç zorlaşabilmektedir.
Kaskolu araç çalınması durumunda, sigorta firması ve araç sahiplerinin karşı karşıya geldiği bazı çalınma şekilleri ve özel durumlar söz konusudur.
Kaskolu Aracın Çalınması Hangi Durumlarda İhmal Olarak Değerlendirilir?
- Aracın kendi anahtarı ile çalınması.
- Kaskolu aracın kapı ve camlarının açık bırakılması ile çalınması.
- Kaskolu aracın kontak anahtarının üzerinde bırakılması durumunda çalınması.
- Aracın anahtarının kapalı veya belirli bir mekânda hizmet veren otopark, otel, iş merkezi gibi yerlerin görevlilerine verilmesi durumunda çalınması
- Kaskolu aracın, belediye otopark çalışanına anahtarının verilmesi ile çalınması durumu.
- Aracı satarken ya da satılığa çıkardığınızda, alıcıya test sürüşü için verilmesi durumunda çalınması.
- Eğlence mekanları ya da benzeri mekanlarda mekân görevlileri ya da kendilerini vale olarak gösteren kişilerce anahtarın alınarak çalınması durumu.
Bahsi geçen bu maddelerin benzer oldukları alan aracın çalınması ve araç sahibinin bu durumu gereğinden fazla kolaylaştırmış olmasıdır. Genel olarak sigorta firmalarının da belirttiği gibi bu gibi durumlarda aracın çalınmasındaki kusur oranın büyük bir kısmı araç sahibindedir. Genellikle bu gibi olaylarda sigorta şirketi durumu tespit ettiğinde araç sahipleri ile anlaşamazlar ve hukuksal sürece gidilir. Bu ve buna benzer maddeler detaylı bir şekilde sigorta / kasko poliçe sözleşmelerinde mevcuttur. Sözleşmenin onaylamadan önce mutlaka detaylı bir şekilde okunması gerekmektedir. Ayrıca bu süre zarfında ikame araç verilip verilmeyeceği de kasko firmasıyla görüşülmelidir.
Aracın Anahtar İle Çalınmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Aracınızı; otopark görevlisine, oto yıkama çalışanına, valeye vs. vermeden önce bir kez düşünmenizde fayda vardır. Aracınıza sizden başka kim kullanacaksa muhakkak siz de aracın içerisinde olmalısınız. Tedbirli olmak daima iyidir. Ayrıca yine arabanızı park edip eve geldiğinizde araç anahtarınızı evde kolay bulunabilecek bir yere koymamalısınız. Yine aynı şekilde aracın yedek anahtarını da kolay ulaşılabilecek bir yere koymayınız. Mümkünse aracın yedek anahtarını saklayınız. Gün içerisinde de muhakkak araç anahtarınız cebinizde durması daha sağlıklı bir davranış olacaktır. Çalınan araba için kasko ödemesi alabilmek için bu hususlara dikkat etmeniz önemlidir.