Araç sahibi vefat ederse kasko, araç sahiplerinin aracının mirasçılara kalmasına yol açan bir durumdur. Özellikle aracın yeni sahibi olan kişiler tarafından en çok sorulan sorular arasında, aracın ödenmiş olan ve an itibariyle devam eden kaskoyla ilgili ne gibi işlemler yapılması gerektiği yer alıyor. Aracıyla ilgili bir yıllık kaskosunu yeniledikten sonra hayatını kaybetmiş olan araç sahibi; ödediği prim tutarının ardından, bu avantajlardan ve koruma hakkından varisleri bir yıl boyunca faydalanabilecektir.
Vefat Durumunda Trafik Sigortası
Kaskoda şahsın sahip olduğu ve doğrudan araca değil, şahsa yönelik bir süreç işlemektedir. Yeni araç sahibi ve kendisiyle ilgili primi etkileyebilecek pek çok yeni etken ortaya çıkacaktır. Bu nedenle araçla ilgili poliçenin devamına dair bir talepte bulunulmaması veya şirket tarafından bu durumun teklif edilmemesi halinde; 15 gün içinde sigortanın iptal işlemleri gerçekleştirilebilir. Vefat eden şahsın aracının miras kalacağı kişiye veya kişilere kasko için ödenen tutarın, o poliçe dönemi içerisinde geriye kalan gün sayısına göre prim geri ödemesi yapılacaktır.
Vefatta Kasko Prim İadesi
Kaskonun yaptırılmasıyla ilgili işlemlerde araç bilgileri geçiyor olsa dahi, sistem tamamen şahsa yönelik işlemektedir. Bu nedenle aracın varisler tarafından alınması ve kullanılması gibi durumlarla da karşılaşılabiliyor. Fakat durumun sigorta acentesi tarafından bilinmesi gereklidir. Yıllık bazda yapılan sigortalarla ilgili olarak vefat için sigorta acenteleriyle iletişime geçilmelidir. Aracın devrinin bir veya birkaç mirasçıya yapılmasının ardından, varislerin üzerine geçen araç için sözleşmenin fesih tarihi 8 gün olarak tanımlanmıştır.
Her iki tarafın da iletişim kurmak için 15 günlük süresi bulunuyor. Bu sürenin ardından irtibat kurulmaması durumunda ise sözleşmenin devamı ve fesihle ilgili faaliyetlerin oluşmaması yönünde fikir birliğine varılmış olacaktır. Araç sahibi vefat ederse kasko poliçesine uygun bir şekilde geri kalan günlerin primi hesaplanarak; yıllık bazda ödenen tutar 365’e bölünerek, kalan gün sayısıyla çarpılır. Bu tutar da fesih için karar alınması halinde, toplu olarak ödemesi yapılan primin mirasçılara iade edilmesi ve poliçenin iptalini getirecektir.
Yani sonuç olarak araç sahibinin vefatı durumunda; araca kasko yapılan zamandan vefat tarihine olan süre hesaplanır. Bu süre 365 günden çıkartılır. Bu şekilde kalan kasko süresi bulunmuş olur. Daha sonra yıllık kasko için ne kadar ödenmişse bu toplam tutar 365’e bölünür ve bir günlük ücret çıkartılır. En son olarak da kaskonun bir günlük ücreti kalan süre ile çarpılarak çıkan tutar varislere geri ödenir.
Araç Sahibinin Vefatı Sonrası Kaskodan Varisçilerin Ödeme Alması Hesaplaması
Örnek olarak aşağıdaki veriler üzerinden hesaplama yapalım.
Kaskonun yapılma tarihi: 01 Kasım 2019
Kaskonun bitiş tarihi: 01 Kasım 2020
Kasko sahibinin vefatı: 01 Aralık 2019
Kasko tutarı: 4.000 TL
Yukarıdaki veriler üzerinden hesaplama yapılacak olursak;
Öncelikli olarak yıllık olarak ödediğimiz kasko ücretinin günlük kasko fiyatına bakalım.
Yıllık olarak kasko için 4.000 TL ödemiştik. Yani 365 günlük kasko bedeli: 4.000 TL
Peki günlük ne kadar? 4.000 TL / 365 gün => 10,95 TL günlük kasko bedeli
-Günlük kasko bedelini bulduk: 10 lira 95 kuruş.
Şimdi ise kasko başlangıç tarihi ile Araç sahibininin vefatı tarihi arasında kaç gün var?
01 Kasım 2019‘dan 01 Aralık 2019‘a kadar 30 gün var. Yani 30 gün boyunca araç sahibi kasko’dan faydalanmış.
Bir yılda 365 gün olduğu için. 365 gün – 30 gün => 335 günlük kasko süresi boşta kalmaktadır.
-Boşta kalan gün sayımızı da bulduk: 335 gün.
Şimdi kasko firmasının varisçilere ödemesi gereken tutarı hesaplayalım.
335 gün x 10,95 TL => 3.668 TL
-Kasko firmasının mirasçılara ödemesi gereken tutar 3.668 TL‘dir.
Not: Bazı kasko firmaları vefat tarihini değil kendilerine bildirilen günü baz almaktadır. Bu sebeple gün hesaplaması dilekçeyi sunduğunuz gün başlayabilir. Yani arada bir iki gün oynayabilir.
Not2: Vergi kesintileri ile bu fiyat düşebilir. Hesaplama yaptığımız tutar brüt tutar değil, net tutar üzerindendir.